top of page

Wat kun je verwachten?

Voor de voorbereiding van een assessment geldt: er is geen 'one best way'. Het hangt er van af wat voor "type" je bent. Ben je iemand die vooraf graag weet wat je te wachten staat, of bloei je juist op in spannende, onbekende situaties? Een aantal praktische zaken (en algemene zaken met betrekking tot persoonlijkheidsanalyses) zijn voor iedereen aan te raden. Deze vind je hieronder.

 • Loopbaan en cv op een rijtje
  Psychologen gebruiken jouw loopbaangegevens om een beeld te krijgen van uw persoonlijkheid en ambities. Daarbij gaat het om de grote lijn en niet om de details. Zorg daarom dat je jouw loopbaan op een rijtje hebt op een CV.

 • Bereid je goed voor, maar overdrijf niet
  Zorg dat je weet wat je mag verwachten van het assessment. Welke verschillende onderdelen zijn er? Hierbij kun je denken aan: persoonlijkheidsanalyses, capaciteitenanalyses, rollenspelen en een gesprek met de adviseur. Oefen opdrachten online of uit een boekje. Zo krijg je alvast een idee van de opdrachten. Bedenk wat je sterke en zwakke punten zijn, en sta er even bij stil. Dan heb je jezelf goed voorbereid en kun je het assessment met een gerust hart in gaan.

 • Positieve instelling en lichamelijk fit
  Een goede voorbereiding begint met een positieve instelling en lichamelijke fitheid. Op zo´n dag worden namelijk ook jouw energie en doorzettingsvermogen bekeken.

 • Ga uitgerust naar het assessment
  Het assessment is een inspannende dag die veel vergt van jouw energie en uithoudingsvermogen. Als je te vermoeid of ziek bent, kun je het assessment beter uitstellen. Zorg dat je goed uitgerust naar het assessment gaat en stel jezelf open en onbevangen op. Probeer een krampachtig gevoel te vermijden, door je te veel voor te bereiden en 'verhalen' van anderen. Het is jouw dag: je krijgt de kans om te laten zien wat je kan. Niet meer, maar ook niet minder.

 • Representatieve kleding
  Waar je rekening mee moet houden is dat psychologen je bekijken als een mogelijke representant van de organisatie waarvoor je wilt gaan werken. Op deze manier wordt er naar jouw representativiteit gekeken, niet als een absoluut begrip. Kleed jezelf dus zo dat jij de beoogde organisatie zou kunnen representeren.

 • Reis relaxt en zorg dat u op tijd bent
  Reizen in de ochtendspits is vaak stressvol. Zorg dat je vroeger van huis vertrekt zodat de stress minimaal is. Ga na wat voor jou de minst inspannende manier van reizen is; stel je op de hoogte van de gebruikelijke filevorming en treinvertragingen, en stel je voordat je de deur uitgaat op de hoogte van bijzonderheden. Het assessment vergt al je concentratie. Je wilt jezelf graag van de beste kant laten zien, en dat lukt alleen als je op je gemak bent.

 • Instructies zijn erg belangrijk
  Voorafgaand aan elke opdracht krijg je een instructie. Dit kan schriftelijk zijn of mondeling. Mocht de bedoeling van de opdracht niet geheel duidelijk zijn, vraag dan om extra uitleg. Pas wanneer je de instructies goed begrijpt, kun je jezelf van je beste kant laten zien.

 • Allemaal dezelfde vragen
  Je krijgt tijdens het assessment meerdere persoonlijkheidsvragenlijsten. Deze lijsten bestaan uit stellingen, waar je jouw mening over moet geven. Je moet kiezen tussen de meerkeuzeantwoorden. Soms krijg je de indruk dat je meerdere keren dezelfde vragen beantwoordt. Dat is niet zo. De vragen zijn altijd weer anders of de antwoorden zijn anders. Je kunt het beste op jouw intuïtie afgaan. Jouw eerste indruk is meestal de beste.

 • Waarom intelligentieanalyses? Ik heb toch diploma´s
  Je zult misschien denken dat het nutteloos is om intelligentieanalyses te doen, omdat jouw intelligentieniveau uit jouw behaalde diploma´s blijkt. Om het populair te zeggen gaat het er niet alleen om te kijken hoe slim jé bent, maar ook hóe je slim bent. Wat zijn de sterke punten in iemands aanleg. Is iemand meer theoretisch of praktisch, logisch dan wel intuïtief denkend, meer verbaal of meer exact, hoe creatief en origineel zijn de oplossingen etc.

 • Waarom toch altijd die rekensommetjes?
  Je kunt niet meer hoofdrekenen door het gebruik van de rekenmachine. De numerieke aanleganalyses meten getalbegrip en vormen een belangrijk onderdeel van intellectuele capaciteiten. De opgaven zijn zodanig, dat ze zonder rekenmachine kunnen worden gedaan en bij de verwerking van de resultaten, de zogeheten normering, wordt rekening gehouden met het feit dat iedereen tegenwoordig machinaal rekent.

 • De gegevens in de oefeningen zijn 'ver van mijn bed'
  Je werkt bijvoorbeeld bij een bank, en je krijgt een oefening waarin je technische spullen moet gaan verkopen. Geen probleem. Je wordt namelijk niet beoordeeld hoe goed je in jouw vak bent. Maar wel hoe je scoort op commerciële competenties als overtuigingskracht, klantgerichtheid, optreden en dergelijke. Dit soort oefeningen vereisen geen specifieke kennis over de branche, de gegevens kan men zich snel eigen maken.

 • Dezelfde opdrachten als jouw collega, maar een andere functie
  Tijdens jouw assessment kun je dezelfde opdrachten krijgen als een collega, die voor een hele andere functie wordt beoordeeld. Elke assessmentoefening kent verschillende scenario's. Zo kan de zwaarte van de oefening worden aangepast aan het niveau, kan de nadruk worden gelegd op bepaalde competenties en soms weer op andere competenties. Dezelfde oefeningen zijn dus voor meerdere doeleinden (die vooraf bepaald zijn) in te zetten.

 • Laat je niet ´gek maken´ door de tijdsdruk op opdrachten
  Probeer de opdrachten met tijdsdruk zo goed mogelijk te maken en probeer zo ver mogelijk te komen. Laat je niet door de tijdsdruk van de wijs brengen. Je scoort beter op de opdrachten als je zo goed mogelijk de vragen beantwoordt en zo ver mogelijk bent gekomen. Het is dus niet de bedoeling dat je de opdrachten afraffelt om binnen de tijd klaar te zijn.

 • Gebruik het assessment als een leermoment
  De adviseur, die jouw assessment heeft afgenomen en jouw rapport heeft geschreven, heeft zich nauwkeurig in jou verdiept. Stel jezelf open op en probeer te leren van het beeld dat de adviseur van je heeft gekregen op basis van het interview en de opdrachten. Vraag hem/haar naar verbeterpunten en hoe je kunt werken aan jouw zwakke punten. Vraag ook hoe je beter gebruik kunt maken van jouw sterke punten. In de terugkoppeling van het assessment met uw adviseur kun je veel bruikbare informatie krijgen. Vraag om een toelichting op het rapport en wat voor tips en adviezen de adviseur verder nog voor je heeft.

 • Persoonlijkheidsanalyses: Ga op jouw eerste indruk af
  Bij het invullen van persoonlijkheidsvragenlijsten gaat het voornamelijk om jouw eerste indruk. Probeer niet te lang na te denken over een keuze. Jouw eerste indruk is meestal de beste. Verspil geen tijd met het ontdekken van een logica in de vragen of het streven naar consistentie in jouw antwoorden. De vragen lijken soms op elkaar maar verschillen terdege. Dus vertrouw op jouw eerste indruk.

 • Wees eerlijk
  Geef niet alleen sociaal wenselijke antwoorden, maar wees eerlijk. Het gaat tenslotte om jou en hoe jij in een bepaalde situatie functioneert. Een eerlijk antwoord brengt je verder.

 • Haal eruit wat ervoor jou in zit​​
  Pak je kansen: haal eruit wat erin zit. Het assessment kan je beter inzicht geven in jouw mogelijkheden en onmogelijkheden. Jouw adviseur kan je nuttige inzichten en tips verschaffen om jezelf te ontwikkelen. Vraag de adviseur naar zijn/haar bevindingen en advies.

 • Heb je slecht gepresteerd op 1 onderdeel? Geen probleem!
  Het gaat om het geheel. Dus denk niet dat je een negatief eindadvies krijgt omdat je één onderdeel minder goed hebt gemaakt. Probeer je daarom niet te veel te laten beïnvloeden door een slecht gevoel over één onderdeel.

 • Wees gewoon jezelf
  Klop jezelf niet te veel op, zoals je dat misschien gewend bent te doen in een sollicitatiegesprek. Het is belangrijk om een eerlijk beeld van jezelf te laten zien. Alleen dan heb je werkelijk wat aan de adviezen van de adviseur.

Heb je nog vragen over het assessment? Jouw contactpersoon Anniek Remijn van het projectbureau staat klaar om je te helpen (info@tmatalentcenter.com).

TMA Talent Center
bottom of page